Gyermek pszichológia

Az elsõ alkalommal mindig a szülõ(k) jön, akinek az elsõ óra teljes egészében rendelkezésére áll ahhoz, hogy elmondhassa gyermeke eddigi élettörténetét, és az aktuális problémát. Az óra vége elõtt a szükséges anamnesztikus adatokra is kitérünk (pl. születési körülmények, mozgás-, beszéd-, szociális fejlõdés), majd megegyezünk együttmûködésünk további menetében. Gyermekterápiák esetén minden alkalommal megkérem a szülõt, hogy gyermekét a korának megfelelõen tájékoztassa arról, hogy miért és kihez hozza majd. Fontos, hogy a gyermek tudjon rólam, és a problémáról, ami miatt jön, valamint hogy akarjon velem együtt dolgozni.

A gyermekterápia elképzelhetetlen a szülõk bevonása nélkül. A jó eredmények elérése érdekében bizonyos alkalmakkor a szülõkkel külön is fontos találkozni, és errõl a gyermek is tud.

Milyen esetekben érdemes hozzánk fordulni:
-neurotikus tüneteket esetén: éjszakai bepisilés, éjszakai felriadás, dadogás, tikelés, kényszeres tünetek, bekakilás stb.
-ha fokozottan érzékeny
-ha erõs a testvérféltékenység
-ha nehezen válik le és el pl.óvodába- és iskolába kerüléskor
-ha képességbeli problémákkal küzd
-ha fokozottan szorongó, emiatt pl. alulteljesít az iskolában
-ha kevés önbizalommal rendelkezik
-ha magatartási problémái vannak
-ha pszichoszomatikus tüneteket produkál, pl. hasfájás, fejfájás, hányinger stb.
-ha nehezen teremt kapcsolatot, magányos, nincsenek barátai/barátnõi
-ha a szülõ félti, mert „bandába”keveredett, esetleg úgy érzi, hogy a deviancia felé sodródik
-ha pályaválasztás elõtt állnak, és nehezen tudnak dönteni
-ha túlzottan erõsnek érzi a kamasz „szerelmi” bánatát
-ha iskolai teljesítményromlása kirívóan erõs
-ha evésproblémája van (étvágytalanság, túlzott evéskényszer)
-ha a kamasznak életvezetési gondjai adódnak (nem mindig a szülõvel szeretné megbeszélni)
-ha hirtelen trauma éri
-ha a családi konfliktusok felerõsödnek


Alkalmazott módszerek, terápiák:
- Játékterápia
- Baba-mama konzultáció és terápia
- Szülõkonzultáció
- Tinédzser-ügyelet
- Analitikusan orientált, dinamikus verbális terápia
- Hipnózis -NLP


Kineziológia

Félelmeink átvehetik az irányítást az életünk felett, ha nem vagyunk képesek megszelídíteni õket. Olyan hatalmasra megnõhetnek, hogy már korlátoznak, mert rákényszerítenek arra, hogy sok mindenrõl lemondjunk az életünkben.
Miközben lehet, hogy csak egy kis ijedtséggel kezdõdött a probléma valamikor régen. Az ijedtség a hosszú évek, évtizedek alatt csak nõtt, növekedett, hatalmas félelemmé duzzadt és végül átvette az uralmat. Már nem is emlékszünk, de tudattalanul a régi történetre reagálunk még mindig.

Ha valaha leestünk a lépcsõrõl, legközelebb óvatosabban lépkedtünk. Ha mégis újra elesünk, valószínû hogy utána egyre jobban irtóztunk attól, hogy lefele nézzünk és akár még tériszonyunk is kialakult. Lemondunk az izgalmasabb kirándulásokról a hegyekben. Furcsa belegondolni, hogy egy lépcsõvel kezdõdött.
Egy kislány szülei elváltak és "elhagyta" az apukája. Az apa az elsõ férfi az életünkben, komoly nyomot hagyhat az apátlanság. Kialakulhat a bizalmatlanság a férfiakkal szemben. Fél, hogy a többi pasi is el fogja hagyni. Az önmagába vetett hite, az önbizalma is csorbulhat. "Megérdemlem én a szeretetet ? Hiszen még az apám is elhagyott." Ezek után kinek hihetné el, hogy értékes és vonzó.
Így van ez minden félelem, érzelem esetében. Egy korábbi, többnyire gyermekkori trauma hatására késõbb minden hasonló szituációban elõjönnek ugyanazok az érzelmek. A stressz hatására nem tudunk gondolkodni, automatikusan cselekszünk, ugyanúgy reagálunk, mint korábban.


Elõzmények felderítése
A kineziológia segítségével utánajárhatunk annak, hogy az ilyen cselekedetek elõzménye mi lehet. Az izomtesztek segítségével a kliens maga meséli el a saját élettörténetét. Azt, hogy melyik életkorban vagy életkorokban fordult már elõ olyan élethelyzet, amikor ugyanazok az érzelmek uralkodtak, mint a jelenlegi problémájánál. A kényszeres viselkedések, félelmek, fóbiák kezelhetõk néhány egyszerû gyakorlat alkalmazásával.

Kezelés
A kineziológia kezelések általában egy-másfél órás alkalmakat ölelnek fel. Az elsõ kezelés mindig másfél órás, a továbbiak általában egy órásak. Ez esetenként eltérõ lehet, például egy csecsemõ vagy kisgyermek esetében kifejezetten indokolt a rövidebb kezelési idõ, illetve nagyobb oldási témában (pl. generációs feltárást igénylõ esetekben) hosszabb is lehet.

A kezelések során az általunk ismert kineziológiai ágak közül izom-teszttel találjuk meg azt, amelyikkel a leghatékonyabban tudunk dolgozni.

Elmondjuk, bemutatjuk és megválaszoljuk a kérdéseit.

Amennyiben nem járt még kineziológusnál az elsõ alkalommal összefoglaljuk , és ahol szükséges bemutatjuk az Ön számára a módszer mûködését, az izomtesztelést és az alkalmazott korrekciós eljárásokat. Minden további kezelésen jellemzõ, hogy amit csinálunk azt magyarázzuk is. Fontosnak, hogy a vendég tudja  min dolgozunk éppen, mit és miért csinálunk.

shape
Adatkezelési szabályzat