Kiropraktika/Csontkovácsolás

A csontkovácsolás a tartó és mozgató szervrendszer visszafordítható reflexes mûködészavarainak kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával (rehabilitációjával), valamint megelõzésével, azaz prevenciójával foglalkozik, s a szokásos orvosi eljárásokat kézzel végzett diagnosztikai és terápiás technikákkal egészíti ki. A manuálterápia (csontkovácsolás) az izületmûködés helyreállítására irányuló reaktiváló gyógymód, amely a terapeuta és a páciens izomerejét vagy a gravitációs erõt felhasználó szakszerû fogások mechanikai hatásán, valamint a patológiai szabályzási folyamatok következményes rendezõdése révén kihat az egész szervezetre.

Ha egy adott izületben valamilyen oknál fogva bekövetkezik az izületi beszûkülés (csípõ vagy porckorong) akkor az izület mozgásterjedelme jelentõsen csökken, így izületi mozgás elakadásról beszélünk. Ha a csigolyák eredeti elhelyezettségének rendje felborul, és valamelyik csigolya bármi oknál fogva a helyérõl elmozdul, az adott csigolyából kilépõ idegpályák zavartsága végett a hozzátartozó szervek immunitása gyengül. Tehát a gerinccsigolyák és szerveink között összefüggés áll fenn. A csigolyák kézzel történõ helyreigazításával megszüntethetõk a gerincszerkezeti eltérések, és ezáltal gyógyíthatók a betegségek. Így tehát sok esetben szervi elváltozásoknál gyakorta az ok a hozzátartozó csigolyában található. Ezáltal a csontkovácsolás okot tud kezelni, ami messze elõre mutat az orvoslás történetében. Sok esetben ezen összefüggés figyelmen kívül hagyása gátolja a régóta tartósan elhúzódó gyógyíthatatlan betegségek visszafordítását. Hatásos alkalmazásához elengedhetetlen a támasztó-mozgató rendszer anatómiájának és fiziológiájának, valamint izületi megbetegedések diagnosztikája, és a terápia alapelveinek ismerete, mely a szakember számára lehetõvé teszi, hogy helyesen állapítsa meg a csontkovácsolás módszereinek alkalmazását, s kidolgozza a beteg kezelésének optimális taktikáját, komplex terápiát alkalmazva.

Mikor érdemes csontkovács kezelést igénybevenni?
Stresszes beállt feszült nyak ill. hát kezelésére kiváló módszer a csontkovácsolás. Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetû problémák fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás esetén, beszûkült csípõ, sántítás, térdfájás, bokapanaszok esetén. Érdemes csontkovácsolást végezni törések mûtétek után, terhesség alatti, szülés elõtti idõszakban (persze ekkor speciális és gyengéd mozdulatokat alkalmazunk inkább masszázs jellegû a folyamat és a utolsó trimeszter vége felé már nem javasolt...). Kitûnõen és hatékonyan alkalmazható a csontkovácsolás szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás idõszakában kialakuló hátfájásnál is.

shape
Adatkezelési szabályzat