Fülakupunktúra/ addiktológiai kezelés


Akupunktúra a latin acus = tû és a punctura = szúrás szavakb ól tevõdik össze. Kínai nevén: Zhen Jiu . Jelentése szúrás és égetés, tágabb értelemben azt jelképezi, hogy ez a gyógymód a bõrre ható ingerekkel (lézer, elektromos impulzus, köpöly, stb, ) igyekszik befolyásolni a szervezet általános állapotát.

A fülakupunktúra
Már az egyiptomiak is egyes fájdalmaikat a fülük bizonyos pontjainak ingerlésével enyhítették.  Európában a népi gyógyászatban az 1700-as évektõl több betegséget gyógyítottak a fül bizonyos pontjainak kiégetésével. 1637-ben egy portugál orvos, Zactus Lusitanus már leírta a fülégetés használatát bizonyos fájdalmak kezelésére. Japánban, Perzsiában a XVII-XIX. században ischialgia gyógyítására használták a fülkagyló egyes pontjainak kiégetését. Hieronymus Bosch festményei között is láthatunk hatalmas füleket ábrázoló alkotásokat. Figyelemre méltó, hogy a lándzsával átszúrt fülek, a fülakupunktúrában ma is használatos zónákat jelölnek. A mai napig fennmaradt az a kalózoktól, tengerészektõl származó hagyomány, hogy leginkább fülbevalót, a fülcimpa közepét átlyukasztva szokták hordani. (Ez a Szempont)

Ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külsõ fülre fejjel lefelé állítva, akkor kapunk egy térképet, ahol a testünk minden része reprezentálódik.Ha a test bizonyos zónája elvesztette a maga élettani egyensúlyát, akkor aktív, érzékeny, fájdalmas lesz a fülkagylóban a megfelelõ projekciós pont.
Fülakupunktúrás terápia: Maga a terápia abból áll, hogy a fájdalmas pontokat mechanikusan stimuláljuk. Reflexmechanizmuson azt értjük, hogy a központi pont ingerlése által a periféria zavara megváltozik.Tehát a fül egyben egy olyan  mûszerszekrénynek tekinthetõ, amit meg lehet figyelni, és egy olyan vezérlõasztal, melyen át  befolyásolni lehet a betegségeket.

Alapfogalmak a fülakupunktúrában:
- Aurikuloterápia:  a fülkagylón történõ beavatkozás terápiás céllal
- Aurikulodiagnosztika: a fülkagyló bizonyos pontjainak,
  zónáinak elváltozásaiból  következtethetünk egyes szervek,
  testrészek, megbetegedéseire, zavarai
- Aurikulomedicina:  fülkagylóorvoslás   

Az akupunktúrás pontok a bõrfelületen meghatározott hellyel rendelkezõ, 0,5-2mm átmérõjû kis területek.
Alakjuk amorf, amõbaszerû, nagyságuk változhat az aktivitásnak megfelelõen, és gazdagabb ér- és ideghálózattal
rendelkeznek, (Meissner testek, Kraus végbunkók) mint a környezetük. Zömmel a meridiánokon helyezkednek el.

A fülakupunktúra javallatai: ragályos betegségek, az emésztõrendszer betegségei, légzõszervi betegségek, szív és keringési rendellenességek, vérképzõszervek zavarai, urogenitális rendellenességek, szekréció rendellenességei, mozgásszervrendszer zavarai, neurológiai és pszichiátriai betegségek, sebészeti rendellenességek, nõgyógyászati megbetegedések, szembetegségek, nyak, orr és fül betegségei, bõrbetegségek, egyéb zavarok.

Fülakupunktúrás addiktológiai kezelések
A módszernek rendkívüli jelentõsége van a szenvedélybetegségek kezelésében, illetve az ehhez kapcsolható állapotok megszüntetésében. Amikor szenvedélybetegségrõl beszélek, nemcsak az alkoholbetegségre és a drogfüggõségre gondolok, hanem az evési kényszerre, a vásárlási mániára, a játékszenvedélyre, stb. Ezek egy tõrõl fakadnak olyan értelemben, hogy az élet nehézségeinek ellensúlyozására, a szeretet hiányából fakadó negatív érzések elkerülésére valamilyen önjutalmazással próbálja az ember a napi jóérzés szükségletét megszerezni, pótolni. Így azután a módszer kiválóan alkalmas a fogyás elõsegítésére (ehhez persze az étkezési szokásokat is át kell alakítani, ez is a kezelés része), a dohányzásról való leszoktatásra, stb.

A kezelés folyamata:
Az elsõ kezelésen mindig állapotfelmérés történik. Megvizsgáljuk a fülkagylót, megkeressük az elváltozásokat, amelyek alapján képet alkotunk páciensünk egészségi helyzetérõl.  A kezelés idõtartama körülbelül fél óra, a tûszúrás után ugyanis ennyit ideig kell a tûknek benn maradni. Ez az idõ lehetõséget nyújt a tényleges gyógyulás érdekében a problémák, a betegség lelki okainak felderítésére. A tûszúrás bár nem kellemes, csupán apró fájdalommal jár. 
Adatkezelési szabályzat